Τεχνικοί Ασφαλείας

Σεμινάρια Τεχνικού ασφαλείας – Επιμόρφωση εργοδοτών και εργαζομένων

pexels mikael blomkvist 8960991 (2)

Το Σεμινάριο Τεχνικού Ασφαλείας αφορά όλους τους εργοδότες. Προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία ο κάθε εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενους ,να διαθέτει υπεύθυνο για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων στο χώρο εργασίας.

Ο Τεχνικός Ασφαλείας είναι σύμβουλος του εργοδότη και των εργαζομένων και σε γενικές γραμμές η αποστολή του είναι:

α) να επιθεωρεί τακτικά τις θέσεις εργασίας από πλευράς υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, να αναφέρει στον εργοδότη οποιαδήποτε παράλειψη των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, να προτείνει μέτρα αντιμετώπισής της και να επιβλέπει την εφαρμογή τους.

β) να μεριμνά ώστε οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και να τους καθοδηγεί για την αποτροπή του επαγγελματικού κινδύνου που συνεπάγεται η εργασία τους.

Επίσης ο εργοδότης έχει υποχρέωση να έχει μία γραπτή εκτίμηση των κινδύνων στην επιχείρησή του την οποία συντάσσει ο τεχνικός ασφάλειας.

Στη γραπτή εκτίμηση κινδύνου γίνεται μία συστηματική εξέταση όλων των πλευρών κάθε διεξαγόμενης εργασίας και καταγράφονται:

  • Τι θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές και βλάβες
  • Κατά πόσο θα μπορούσαν να εξαλειφθούν οι πηγές κινδύνου, και εάν όχι
  • Τι μέτρα πρόληψης και προστασίας εφαρμόζονται ή πρέπει να εφαρμοστούν.

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 294/88, οι επιχειρήσεις χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες επικινδυνότητας, ανάλογα με τη δραστηριότητά τους. Τα προσόντα του Τεχνικού Ασφάλειας καθορίζονται από την κατηγορία επικινδυνότητας στην οποία ανήκει η επιχείρηση καθώς επίσης και των αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτήν.

Στην πρώτη (Α) κατηγορία επικινδυνότητας μπορούν να αναλάβουν καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας ορισμένες ειδικότητες Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι. ανάλογα με τον οικονομικό κλάδο που δραστηριοποιείται η επιχείρηση καθώς επίσης και των αριθμό των εργαζομένων. Η υποχρεωτική κατάρτιση των Τεχνικών Ασφάλειας επιπέδου Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι. για τη μείωση του απαιτούμενου χρόνου από την κτήση διπλώματος ή πτυχίου είναι ελάχιστης διάρκειας εκατό (100) ωρών (Ν.3144/03 άρθρο 9), ενώ η προαιρετική κατάρτιση των προαναφερόμενων Τεχνικών Ασφάλειας (ΠΔ 17/96 άρθρο 6, Ν.1568/1985 άρθρο 13) είναι ελάχιστης διάρκειας εβδομήντα (70) ωρών (Y.A.131784/03).

Στη δεύτερη (Β) κατηγορία επικινδυνότητας μπορεί να αναλάβει καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας και ο ίδιος ο εργοδότης, υπό ορισμένες προϋποθέσεις (Β κατηγορία) που αφορούν στο επίπεδο γνώσεων του εργοδότη και στο συνολικό αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται στην επιχείρησή του. Η υποχρεωτική κατάρτιση των προαναφερθέντων εργοδοτών που μπορούν να αναλάβουν καθήκοντα Τεχνικών Ασφάλειας είναι ελάχιστης διάρκειας τριάντα πέντε (35) ωρών (Y.A.133225/04).

Στην τρίτη (Γ) κατηγορία επικινδυνότητας μπορεί να αναλάβει καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας και ο ίδιος ο εργοδότης υπό ορισμένες προϋποθέσεις (Γ κατηγορία) που αφορούν στον συνολικό αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται στην επιχείρησή του.
Η υποχρεωτική κατάρτιση των προαναφερθέντων εργοδοτών που μπορούν να αναλάβουν καθήκοντα Τεχνικών Ασφάλειας είναι ελάχιστης διάρκειας δέκα (10) ή πέντε (5) ωρών (Y.A.133224/04).

thayran melo vK6HbLrGzZc unsplash

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνηση επικοινωνήστε μαζί μας.

Tηλέφωνο επικοινωνίας : 2461025001

E-mail: kek.ea@yahoo.com, kekanapt@yahoo.gr

ΩΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 09:00 π.μ. – 6:00 μ.μ.

 

Παρόμοιες Θέσεις